10 nejoblíbenějších MICROGREENS a jejich benefity

06.11.2022

Jistě jste slyšeli o zdravých benefitech microgreens. Dle studií je tato mladá zeleninka 5 - 40x zdravější než ta klasická. V tomto článku si popíšeme jednotlivé bylinky z hlediska chuti, ale i vitamínů, minerálů a složek které obsahují


Slunečnice

Microgreens slunečnice chutnají skvěle, jsou křupavé a mají příjemnou oříškovou chuť. Mladé výhonky jsou větší s hrubým stonkem a šťavnatými listy. Skvěle se hodí jako základ do salátů, jako zdravá svačina, výborně ochutí polévky, těstoviny a ozdobí talíř. Obsahují vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), C , E a K, pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen a zinek; fytoživiny (betakaroten). Látky obsažené v mikrozelenině slunečnice zlepšují kvalitu pokožky, vlasů a mozku, posilují kosti a zuby, podporují léčbu Alzheimerovi choroby, napomáhají snižovat krevní tlak, napomáhají při problémech s plodností a tvorbě plodu, zlepšují funkci imunitního systému, podporují správnou funkci hormonů štítné žlázy a zlepšují trávení.


Hrášek

Microgreens hrášku jsou vetší světlezelené rostlinky s lahodnou chutí čerstvého sladkého hrášku. Měkké výhonky lze použít jako ozdobu v teplé i studené kuchyni a jsou perfektním doplňkem rizota, těstovin, sendvičů, salátů, obložených chlebů i sýrů. Můžete je také konzumovat jako svěží svačinku. Mladý hrášek obsahuje vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), E, K a C, pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan, selen a zinek; fytoživiny (betakaroten, lutein-zeaxantin). Výhonky hrášku obsahují velké množství rostlinných bílkovin a taky draslíku, posilují metabolismus, podporují trávení. Působí zásaditě, zvyšuje celkovou kondici.


Ředkvička

Microgreens ředkvičky odrůdy China rose mají růžové stonky a zelené lístečky. Jejich charakteristická intenzivní štiplavá ředkvičková chuť je skvělá do různých pomazánek, salátů na dozdobení polévek či hotových jídel. Mladé výhonky obsahují vitamíny A, B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), C, E a K, a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan a zinek; fytoživiny (betakaroten, lutein-zeaxantin). Podporují tvorbu žaludečních šťáv, tudíž i trávení, stejně jako celkový imunitní systém, mají antiseptické účinky, také pomáhají posilnit svaly a zlepšit zrak.


Brokolice

Microgreens brokolice se řadí mezi nejpopulárnější mikrozeleninu z hlediska obsahu prospěšných látek. Její výrazná zelená barva a jemná pikantní chuť se skvěle hodí do salátů nebo k dozdobení zeleninových jídel a obloh. Brokolicové výhonky jsou známe svým vysokým množstvím vitamínů A, E, K, C a B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan, selen a zinek; fytoživiny (betakaroten, kryptoxantin, lutein-zeaxantin). Pikantní chuť mladých výhonků je důsledkem vysokého podílu hořčičného oleje a sloučenin síry (nazývané glukosinoláty), které jsou velice účinné v boji proti rakovině. Můžou obsahovat až 50x víc antioxidantu sulforafanu než dospělá rostlina. Mají detoxikační, antibakteriální a protizánětlivé účinky, a také pomáhají při chudokrevnosti, očistě organismu a posilnění imunity.


Červené zelí

Microgreens červeného zelí mají atraktivní fialovou barvu stonků a zelené lístky fialovým odleskem. Jejich jemná chuť, připomínající čerstvé zelí, v kuchyni perfektně doplní saláty, ozdobí polévky, sendviče nebo přílohy. Mladé výhonky obsahují vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), C a K, pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor a zinek; fytoživiny (betakaroten, kryptoxantin, lutein-zeaxantin). Příznivě ovlivňují zdraví člověka a zvyšují jeho obranyschopnost. Červené zelí podporuje správnou funkci srdce, snižuje hladinu LDL cholesterolu a zlepšuje kvalitu kostí. 


Koriandr

Microgreens koriandru mají bíle stonky se světlezelenými lístky a typickou koriandrovou chuť s nádechem citrusů. Výhonky koriandru mají široké využití v asijské n ebo mexické kuchyni a výborně doplní pokrmy z ryb a mořské plody. Obsahují vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), K a C, pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen a zinek; fytoživiny (alfakaroten, betakaroten, kryptoxantin, lutein-zeaxantin). Lidé koriandr pěstují více jak 3500 let. Koriandr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, působí příznivě na trávení, zmírňuje nadýmání, působí močopudně a pomáhá při bolestech hlavy. Působí detoxikačně a ničí škodlivé bakterie ve střevech a údajně pomáhá i na morbidní žízeň.


Cibule

Microgreens cibule patří mezi nejzdravější mikrobylinky s charakteristickou cibulovou chutí. Skvěle se hodí na dozdobení salátů, příloh, sendvičů a polévek. Obsahuje vitamíny A, E, K, C a B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor a zinek; fytoživiny (betakaroten, kryptoxantin, lutein-zeaxantin). Esenciální oleje a glukosinoláty obsažené v mladých výhoncích cibule vykazují antibakteriální a protizánětlivé účinky. Působí kladně na výživu pokožky, ochraňuje před stárnutím, detoxikuje, pomáhá trávení, zlepšuje vidění, chrání nervový systém, působí jako afrodiziakum.  


Růžová kedlubna

Microgreens růžové kedlubny s fialovými stonky se světle zelenými lístky chutnají jako šťavnatá mladá kedlubna. Jsou vhodné jenom tak na zdravé mlsání, do různých salátů, na ozdobu předkrmů a hlavních jídel. Mladé výhonky kedlubny obsahují vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), K a C, pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen a zinek; fytoživiny (betakaroten). Pomůžou vám nastartovat imunitní sytém, příznivě působí na zažívání a vyživují pokožku. 


Amaranth

Microgreens amaranthu jsou známa svoji okouzlující purpurově červenou barvou. Pro jejich nevýraznou zemitou mírně nasládlou chuť je se používají do salátů a ke zdobení jídel. Výhonky obsahují vysoký podíl bílkovin (vyšší než zrna obilovin), nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Jsou vynikajícím zdrojem proteinů, vitamínů A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), C a K, pantotenové kyseliny a folátu; minérálů vápníku, mědi, železa, hořčíku, manganu, fosforu a zinku.  


Bazalka

Microgreens zelené bazalky mají jedinečnou intenzivní, ale přesto jemnou, bazalkovou chuť. Skvěle se hodí k dochucení zeleninových jídel a příloh, jako například salát caprese, rajská polévka, těstoviny s bazalkovým pestem a mnoho dalších. Výhonky bazalky jsou bohaté na vitamíny A, E, K, C a B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), pantotenová kyselina a folát; minerály vápník, měď, železo, hořčík, mangan a zinek; fytoživiny (betakaroten, kryptoxantin, lutein-zeaxantin). Jejich protizánětlivé a antibakteriální účinky mají příznivý vliv na zažívání, stimulují organismus a dodávají energii. Jsou taky spojovány s pozitivními účinky na ztrátu paměti zapříčiněnou nadměrným stresem a stárnutím, napomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku a snižuje riziko aterosklerózy.


Autoři článku: Lucia a Dominik