6. Díl - Praguegreens slaví 1. narozeniny, 1. brigádnice, začátek na nové farmě

09.01.2024

3. trhy za námi, do toho se nám podařilo přesunout zbytek vybavení na novou farmu a především máme konečně posilu do týmu! Jaký byl 1. rok podnikání a jestli je to velká zábava se dozvíte v dnešním dílu.

18.09.2022

Trhy v Atriu na Žižkově byly opět velice příjemné. Za 5 hodin se nám podařilo vydělat přes 4 tisíce korun, ale hlavně jsme opět dali ochutnat mikrobylinky velkému počtu mlsounů. Ten pocit když nás navštívíte u stánku a my vám můžeme poradit je k nezaplacení :). Po trzích jsme si uvědomili, že pravidelná účast (především na trzích na Jiřáku) by mohl být skvělý zdroj příjmů. Chtěli bychom alespoň 2x za 14 dní tyto trhy navštěvovat.

Jelikož se blíží konec září, ve kterém jsem chtěli mít farmu připravenou na nábor nových restaurací, museli jsme opět zamakat ve fabrice! Na pořadu uplynulých dní bylo probourání 60 cm široké zdi, abychom mohli implementovat odvětrávání. Peťánek (kamarád) byl tak hodný a půjčil nám v DEK vražedný přístroj, se kterým mělo jít vše hladce. Jak už se ve fabrice stává, ne vždy jde vše podle plánu. Při vrtání jsme narazili na komín, který nám vrtání velice znepříjemnil. Ovšem jak praví známé pořekadlo: "všechno zlé, je k něčemu dobré". Díky tomuto objevu jsme mohli vyvrtat ještě jednu díru nad větrákem a pokusit se o snazší odvětrávání komínovým efektem. Fabrika stojí, tak to vypadá, že se nám to podařilo. V neposlední řadě jsme museli dát regály na vyhovující místo a rozmístit všechno vybavení tak, aby s ním bylo co nejsnazší zacházení. Podařilo se nám dovézt z válečné kuchyňské farmy zbytek věcí a vypadá to, že je vše připraveno ke startu.


Při čtení tohoto deníku se může zdát, že rozjet vlastní podnikání může být celkem hračka a hlavně velká zábava... Jelikož za pár dní oslavíme 1. narozeniny PRAGUEGREENS je mou povinností napsat pár řádků o našem mindesetu a vnímání tohoto bláznivého roku.

Jak již všichni víte, začali jsme v kuchyni od nuly s jedním platíčkem na okně a jedinou myšlenkou, že se budeme neustále posouvat o maličké krůčky vpřed každý den. Jestli nás tento rok něco naučil, tak jsou to dvě slova, bez kterých bychom naše snažení už minimálně desetkrát ukončili – VIZE a VYTRVALOST. Nalijme si šálek lahodného a především pravdivého vína. Za 365 dní usilovného snažení jsme si vydělali každý rovných 0 Kč, to člověku na sebevědomí, jestli dělá věci správně moc nepřidá. Veškeré zisky vracíme zpátky do podnikání a rozšiřujeme naší farmu a servis. Pevně věříme, že oslava 2. narozenin už bude mnohem veselejší. Vytyčenými cíli na nadcházející rok jsou založení firmy při pravidelném obratu přes 20 tisíc korun, generování pravidelného zisku alespoň 10 tisíc pro každého z nás.

Vrátím se k úvodním slovům tohoto narozeninového projevu. Je rozjetí businessu hračka? V žádném případě! Je to velká zábava? Určitě!!

Velkou novinkou je splnění jednoho z mnoha klíčových milníků a tím je najmutí prvního brigádníka. Je to naše rodinná známá Žanda. Momentálně jsme ve formě zaškolování, které minimálně měsíc potrvá. Jelikož má Žanda velmi kladný vztah ke květinám, vypadá to, že jí to půjde.

Naše čísla na instagramu a počet restaurací se skoro vůbec od předešlého dílu nezměnil. Ovšem nutno podotknout, že jsme veškerou pozornost a sílu věnovali technickým záležitostem ke spuštění provozu na nové farmě a hlavně k přestěhování válečné zóny do nových prostorů.

Cíle

  • Připravit se na tuhou zimu

  • Připravit vše na pěstování

  • Zaučit Žandu

Ohlédnutí

Byli jsme velmi nadšení, že se naše snažení konečně někam posunulo. Cítili jsme velký vděk za to, že nám Lojza pomohl s touto místností, která se stala naším druhým domovem. Vše šlo celkem podle plánu a teď už nám nezbývalo nic jiného než to pořádně rozjet. Obětovali jsme nové farmě veškerý volný čas a trávili jsme tam každičkou minutu. Největší starosti nám dělala vlhkost a odvětrávání, které jsme neustále ladili. S úsměvy na tváři jsme se vraceli domu, kde jsme plánovali další kroky a těšili se na nové restaurace, které jsme konečně mohli uspokojit. 

Bohužel jsme nevěděli, že nás čeká válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize. Věřte nebo ne, po pár měsících se naše nálada rapidně změnila a my stáli před rozhodnutím farmu zavřít. Jak jsme si s tímto tvrdým oříškem poradili se dozvíte v dalším díle, který bude vycházet v únoru.

Děkujeme za podporu a za přečtení!

Přejeme příjemný vstup do nového roku!

Dominik a Lucka :)