5. díl - druhé trhy, opuštění válečné zóny v kuchyni, první opravdová farma

23.12.2023

Přijali jsme pozvání na druhou akci a především se nám podařilo najít vhodné prostory pro přesun farmy. Jaké byly první dojmy a kolik lidí přidalo ruku k dílu se dozvíte v dnešním dílu.

22. 05. 2022

Neuběhl ani měsíc a my jsme se chopili další příležitosti! Dostali jsme pozvánku na kytkobranní v Atrium Žižkov, abychom zde prezentovali naší tvorbu. Obohaceni zkušenostmi z prvního veletrhu jsme na to šli mnohem chytřeji. Nedělali jsme žádné krabičky, pouze jsme navozili platíčka a zabalili semínka. Počin to byl opravdu skvostný, protože neprodané platíčka se mohly později použít na balení do restaurací. Lidé se opět zajímali a ochutnávali, největší výdělek byl opět ze semínek. Z komorní, ale však velmi příjemné akce se nám podařilo odnést výdělek ve výši 3850 Kč. A navíc nový kontrakt na pravidelnou donášku bylinek do Atria Žižkov. Naše nové motto zní: "Postupnými krůčky k velkým výsledkům".


22.08.2023

Od posledního příspěvku uběhly rovné 3 měsíce. Za tu dobu jsme dali našemu podnikání (opět) nový směr. Z plánů přesunout farmu do sklepa u nás v baráku sešlo kvůli velké vlhkosti, promočeným zdím a vysokým nákladům na přestavbu. Naštěstí se strejda Lojza zmínil o jedné místnosti ve fabrice. Jednalo se o objekt, kde můj velký vzor, pradědeček Emanuel Maceška vyráběl uzeniny, které rozvážel po celé Praze. Byl to podnikatel, který dokázal vybudovat velké imperium, především proto, že to byl dobrý a velmi pracovitý člověk. Po pár sezeních a rozhovorech s dědou a Lojzou, jsme dostali napůl svolení... Jak jsme si již několikrát vyzkoušeli, kde je vůle, je i cesta. Jak už to s naším rodinným majetkem bývá, i tato místnost se nacházela v žalostném stavu. Plán byl ovšem takový, že přes prázdniny zamakáme a v září začneme pěstovat na nové farmě. Pro lepší představu přikládám fotky z před a po. Ještě není finálně hotová, ale věříme, že brzy bude.

Každý den se vracíme domu s pocitem, že ta práce je nekonečná. Vyklízení, vyklízení a vyklízení. Naštěstí se nám podařilo sehnat pár pomocníků, kterým z celého srdce moc děkujeme za pomoc při renovaci této místnosti (budoucí farmy).

Lojza se stal vrchním elektrikářem, který nám pomáhá se všemi technickými záležitostmi a zároveň je náš spojenec. Jsme moc rádi, že nám věří! Lucky rodiče přijeli na víkend aby nám pomohli s LED osvětlením, nakonec jsme pracovali 12 hodin denně celý víkend. Výsledkem je hotový testovací regál, který jsme brousili, natírali, šroubovali a ve výsledku Pít zajistil veškeré technické prvky k sestrojení ultimátního osvětlení. Zároveň se stal prvním investorem s vkladem přesahujícím 5 tisíc korun. Děkujeme!!

Abychom neustále nevyhazovali použitý substrát, rozhodli jsme se založit vlastní kompost, který by měl sloužit k recyklaci biologického odpadu a pomoct nám k efektivnější práci s ním. Lojza nám udělal překvápko a sehnal nám skvělé palety a pomohl s výstavbou.

Patřilo by se řict něco k aktuální situaci a dalším plánům a vizím, ať můžeme postupně sledovat, zdali se ubíráme správným směrem. Momentálně dovážíme do 4 podniků. S., K., L. a  Atria žižkov. Obrat dosahuje výše kolem 10 tisíc korun měsíčně. Na instagramu máme 116 sledujících. Primárním cílem je přestěhování farmy do fabriky, dát všemu řád a systém a pokusit se do konce října najmout prvního brigádníka, ideálně Žandu alespoň na 3x týdně s tím, že může bylinky i rozvážet. 4.9. před sebou máme další kytkobranní v Atriu žižkov. Přemýšlíme nad dodáváním mikrobylinek do Potravin v baráku, kde bychom dávali platíčka, které by si lidé kupovali. Od Luďana (šéfkuchaře naší první restaurace) máme přislíbené restaurace, které by mohli mít zájem o mikrobylinky a čeká na mávnutí, které bychom chtěli uskutečnit během září. V minulém týdnu se mi podařilo dotáhnout známého, zabývajícího se fotovoltaikou do firmy vlastnící prostory kde budujeme naší farmu. Plán zní jasně, postavit fotovoltaiku za každou cenu! Ideálně, abychom z vyrobené elektřiny mohli nabíjet elektromobil, kterým bychom rozváželi bylinky. Hlavně bychom chtěli zvýšit množství restaurací alespoň na 10 do konce roku, což znamená přibrat alespoň 6 dalších. Pro dnešek je to vše a ozvu se po trzích :).


Cíle

  • Přestěhovat farmu do nových prostorů

  • Do konce roku dovážet do 10 restaurací

  • Alespoň 150 sledujících na instagramu

  • Najmout prvního brigádníka


Ohlédnutí

Byl to pro nás zatím největší krok v naší podnikatelské kariéře. Přípravy nové farmy nám zabraly cca měsíc 12 hodinových směn. Byla to makačka, ale věděli jsme, že je to jediná možnost jak naše snažení posunout o level dál. Museli jsme růst a jinou možnost jsme neměli. Byli jsme nadšení, že nám pomáhali i ti, kteří nám ze začátku nevěřili. Pořád před námi bylo nespočet nevyřešených otázek a problémů, ale věděli jsme, že když půjdeme stále dopředu, vždy nějaké řešení najdeme. Zjistili jsme, že když člověk nemá na vybranou stane se velice kreativní. 

Jak vypadala farma po přestěhování, oslava 1. roku Praguegreens a najmutí prvního brigádníka se dozvíte v dalším dílu, který vyjde v Lednu.

Děkujeme za přečtení! Jsme moc vděční za každou zpětnou vazbu kterou nám posíláte :)

Přejeme krásné Vánoce a Šťastný nový rok!

Dominik a Lucka :)